Чи не поїдять "миші" зерно для експорту в 2020/2021 роках в Україні?

05.06.2020 00:00

Україна зібрала 28,3 млн. тонн пшениці в 2019 році, а експорт може досягти рекордних 20,5 млн. тонн в сезоні 2019/20, який закінчується 30 червня. "Урожай, який перевищує 28 ММТ, є рекордним показником для України. При цьому в валовому зборі традиційно переважала фуражна і низькопротеінова продовольча пшениця. На тлі великої пропозиції високопротеінової пшениці в Росії, на ринку сформувався попит на українське зерно, і на сьогодні майже 70% з експортного потенціалу, оціненого в 19,5 ММТ, вже реалізовано." - такі цифри наводить Олена Нероба, менеджер по розвитку бізнесу Maxigrain.

При такому високому експорті, урожай пшениці в Україні в 2020/21 році, ймовірно, скоротиться приблизно на 18% до 23,2 млн. тонн, а експорт більш ніж на чверть - до 14,9 млн. тонн. Українські трейдери процитували попередні дані міністерства економіки, показані в понеділок. При цьому саме міністерство економіки відмовилося підтвердити такі данні.

Таблиця балансу зернових в 2020/21 році, представлена Reuters, також показала загальний урожай зерна в розмірі 68 мільйонів тонн, включаючи 35 мільйонів тонн кукурудзи і 7,9 мільйона тонн ячменю.

При таких максимальних показниках українським аграріям слід звернути увагу на якість зерна, вважає Нероба. "Поки покупців влаштовує ціна, нотифікації складаються в ящик. І як тільки ринок перегріється, він може стати скринькою Пандори. Зниження курсу євро додасть українським трейдерам крім звичних європейських конкурентів (Румунії і Болгарії) Францію, якій потрібно десь прилаштувати зайві пару мільйонів тонн пшениці."

Прогнозовані показники експорту будуть зкориговані, через підтверджену велику недостачу продукції у зерносховищі. "Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження за фактом зникнення зерна об’ємом у 2 700 вагонів із Державного резерву." - йдеться у повідомленні пресслужби МВС.

Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол у своєму Фейсбук аккаунті зазначив: "Зерно на 800 мільйонів гривень «з’їли миші». Ці "миші" мають імена та посади й обов’язково будуть покарані відповідно до українського законодавства. Сподіваюся, що збитки, завдані державі, будуть відшкодовані»

https://www.agriculture.com/markets/newswire/ukraine-sees-202021-wheat-exports-falling-to-149-mln-t

Більше про теми:
Читайте також
Svit One - tools for business Made in Svit